18. 6. 2024   |   svátek má Milan
 

Jahodový smetanový želé dort

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 125 g
vejce 4 ks
moučkový cukr 125 g
prášek do pečiva 2 lžičky
vroucí voda 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Růžový zákusek, jaký známe z cukrárny - to je vlastně tenhle smetanový jahodový dort. Na přípravu složitý není, jen čas chladnutí je delší :-).



Postup
Nejprve si upečeme piškot - 4 žloutky šleháme elektrickým šlehačem, postupně přidáváme za stálého šlehání tři lžíce vroucí vody, přidáme 125g moučkového cukru. Do 125g polohrubé mouky zamícháme 2 rovné lžičky prášku do pečiva a po částech přišleháme k vaječné směsi. Ze čtyř bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby na 175°. Pečeme asi 20 - 25 minut dorůžova.
Piškot necháme úplně vychladnout, překrojíme, spodní část pomažeme jahodovou (nebo jinou pikantní) marmeládou, přiklopíme zpět vrchní část a korpus vrátíme zpět do dortové formy, kterou opět uzavřeme.

Jahodový krém:
Tvaroh ušleháme elektrickým šlehačem se dvěma šlehačkami, přidáme buďto 300g rozmrazené jahodové dřeně nebo 150g jahodové marmelády (pokud jsou v ní kousky jahod, je nutno ji předtím rozmixovat). Dvě lžičky práškové želatiny rozpustíme za stálého míchání ve 3 lžících horké vody a vmícháme/přišleháme do krému.
Krém nalijeme na připravený piškotový korpus a uložíme do lednice alespoň na dvě hodiny, nebo na tak dlouho, aby povrch krému byl už mírně ztuhlý.

Připravíme si jahodovou želatinu - 1/2 l vody necháme projít varem, odstavíme, horkou vodu nalijeme do širší misky, přidáme jahodovou želatinu v prášku a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Za občasného promíchání necháme úplně vychladnout při pokojové teplotě.
Při přípravě želatiny se držte návodu na obalu.

Dort vytáhneme z lednice, poklademe čerstvými jahodami nakrájenými na plátky a přelijeme jahodovou želatinou. Uložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe přes noc.
Hotový dort zdobíme šlehačkou a čerstvými jahodami.

Tip:
Krém můžeme udělat i úplně bez tvarohu - ušleháme dvě šlehačky, přidáme rozmrazenou jahodovou dřeň a přidáme tři lžičky práškové želatiny rozpuštěné v trošce horké vody.
Želatinu (i jahodovou) kupuji v Lidlu, dobře se s ní pracuje.





Další fotografie
 


RECEPTY

Gnocchi se špenátem a sušenými rajčaty

Postup: Uvaříme noky. Listový špenát podusíme na másle. Do vymaštěného pekáčku dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Pórková polévka s krupicovými noky.

Postup: Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a nakrájený... zobrazit recept

RECEPTY

Řezy Margot

Postup: Na hrubém struhadle nastrouháme čokoládu Margot. K ní přidáme ostatní... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený kapr

Postup: Kapra naporcujeme na řízky, osolíme, potřeme utřeným česnekem a necháme alespoň... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

ESHOPY

Tvorba eshopů, webů, SEO optimalizace

Internetové stránkyTvorba profesionálních eshopů na míru. Pronájem eshopů....